Pre operacije katarakte je potrebno uraditi vrlo detaljan preoperativni pregled. Ovaj pregled traje oko sat vremena i posle njega se može reći da li postoje neki faktori rizika za izvođenje operacije kao i da li treba sprovesti neka druga ispitivanja.

Nijedno ispitivanje koje se radi tokom preoperativnog pregleda nije nimalo štetno za oko. Jedina nelagodnost su široke zenice zbog kojih pacijent mutnije vidi u periodu od nekoliko sati posle pregleda, dok se zenice ponovo ne skupe.

Pregled podrazumeva:

 • Određivanje vidne oštrine
 • Merenje očnog pritiska
 • Pregled prednjeg i zadnjeg dela oka na biomikroskopu
 • Biometrija oka (određivanje dioptrije intraokularnog sočiva ultrazvučnom biometrijom ili naprednijom i preciznijom metodom optičke biometrije)
 • Ultrazvučni pregled (uvid u stanje unutrašnjih struktura oka, kada se one ne vide zbog guste katarakte)

Tokom operacije uklanja se sadržaj zamućenog očnog sočiva i ugrađuje veštačko sočivo, koje preuzima funkciju prirodnog i ostaje trajno u oku, bez nelagodnosti i osećaja stranog tela. Vrlo je važno precizno izračunavanje dioptrije ovog sočiva jer od toga zavisi dioptrija oka posle operacije.

Danas na tržištu postoji veliki broj različitih vrsta intraokularnih sočiva, koja pacijentu pored osnovne funkcije (zamena zamućenog sočiva) pružaju niz dodatnih pogodnosti (npr. bolje korigovanje sfernih aberacija i kontrasne senzitivnosti, dodatna zaštita žute mrlje od štetnog UV zračenja, uklanjanje dioptrije na blizu i na daleko, uklanjanje astigmatizma – nepravilnog zakrivljenja rožnjače itd.).

Razgovor sa lekaromO sočivu koje će biti ugrađeno u oko, kao i o želji pacijenta da manje ili više bude nezavisan od nošenja naočara posle operacije, odlučuju lekar i pacijent u razgovoru posle obavljenog pregleda.Na osnovu svih merenja izvršenih na pregledu, lekar predlaže pacijentu sočivo koje je najbolje za njega, a konačnu odluku donosi pacijent.

Na pregledu je neophodno pacijenta usmeno i pismeno informisati o svim važnim aspektima operacije – objasniti tok operacije, postoperativni oporavak, moguće operativne i postoperativne komplikacije.

Pre operacije mora se proveriti i opšte zdravstveno stanje pacijenta. Stoga je neophodno da se urade sledeće pretrage:

 1. Laboratorijske analize

Laboratorijske analizeU pitanju su biohemijske analize krvi, koje se rade ujutro, pre jela. Neophodne su:

 • Kompletna krvna slika
 • Urin
 • Sedimentacija
 • Šećer u krvi

Rezultati ovih analizavalidni su 10-14 dana. Neophodno je proslediti ih na uvid očnom lekaru minimum 7 dana pre operacije.

 1. Internistički pregled

Internistički pregledPregled sa EKG nalazom nužan je radi dobijanja dozvole specijaliste za ovu vrstu intervencije. Rezultati internističkog pregleda važe 10-14 dana i takođe je potrebno dostaviti ih oftalmologu minimum 7 dana pre operacije.

Danas postoje oftalmološke ustanove koje su opremljene da izvrše kompletnu preoperativnu pripremu na jednom mestu, za svega nekoliko sati.