Kako bi oporavak posle operacije protekao što brže, uspešnije i komfornije, neophodno je da pacijent bude disciplinovan i pridržava se svih uputstava dobijenih od lekara. Povratak većem broju svakodnevnih životnih aktivnosti je moguć već nakon nekoliko dana posle operacije. Teže fizičke i „prljave“ poslove, kao i dugu i noćnu vožnju, poželjno je izbegavati oko tri nedelje.

Veoma je važno voditi računa o higijeni operisanog oka i ograničenjima koje podrazumeva postoperativni oporavak u prvih mesec dana:

  • Postoperativni oporavakObavezno je redovno uzimanje propisane terapije, na način koji je objašnjen od strane medicinskog osoblja
  • Ne dirati, trljati ili pritiskati operisano oko u prvih mesec dana
  • Tokom umivanja i kupanja treba strogo voditi računa da u oko ne uđe sapun ili šampon. Za brisanje lica koristiti poseban peškir kojim se blago upija voda sa lica.
  • Strogo su zabranjene teže fizičke aktivnosti – podizanje, guranje i vučenje tereta težeg od par kilograma, saginjanje, obavljanje težih kućnih poslova itd.
  • Zabranjene su sportske aktivnosti, kao i kupanje u jezeru, reci ili bazenu u prvih mesec dana;
  • Treba izbegavati boravak u prljavim, prašnjavim i zadimljenim prostorijama, gužvu u gradskom prevozu;
  • Zabranjeno je šminkanje (naročito korišćenje maskare) u prvih mesec dana;
  • Voditi računa da se oko ni na koji način ne povredi dok je u fazi zalečenja.
  • Dužina trajanja bolovanja zavisi od Vašeg zanimanja, tipa radnih obaveza, kao i brzine oporavka

Od velike je važnosti da se pacijent obavezno javi svom lekaru i mimo planiranih kontrola, ukoliko oseti bolove, uoči crvenilo oka, nagli pad vida, pojavu bljeskova, zavese ili senke ispred oka.

Postoperativne kontrole

Postoperativni oporavakPrva kontrola je dan posle operacije. Na ovom pregledu se pacijentu skida zaštitna školjka ili zavoj postavljen na oko nakon operacije i prepisuju mu se odgovarajuće kapi, koje štite od nastanka infekcije i sprečavaju razvijanje zapaljenja. Kod većine pacijenata je već primetno poboljšanje vida iako je normalno da u ovom periodu pacijent oseća nelagodnost u operisanom oku, povremeni osećaj peckanja i grebuckanje. Oko može biti crveno i suzno. Moguće je javljanje osećaja magle pred okom, pojava haloa kao i nejasnog vida i duplih slika. Svi navedeni simptomi su normalni i postepeno će nestajati, kako se oko bude oporavljalo. U ovom vremenskom periodu je izuzetno važno da pacijent ne dira i ne trlja oko, da izbegava teže napore. Od izuzetne važnosti je da  redovno i pravilno koristi propisanu terapiju i vodi računa o higijeni oka.

Nakon druge kontrole, koja se zakazuje nedelju dana nakon operacije, pacijent nastavlja sa korišćenjem kapi, ali se doza postepeno smanjuje. Uobičajno je da svi simptomi nelagodnosti postepeno nestaju tokom ovog perioda. Svakim danom ćete primećivati da sve bolje vidite do narednog kontrolnog pregleda koji se uobičajno zakazuje 3-4 nedelje posle operacije.

Pacijentu se na trećoj kontroli proverava vidna oštrina i prepisuju naočare, ukoliko su potrebne, što zavisi od vrste intraokularnog sočiva koje je pacijent odabrao. Smatra se da u ovom periodu dolazi do potpunog zarastanja rane i oporavka vidne oštrine.

Važno je naglasiti da je brzina oporavka individualna i zavisi od brojnih faktora. Ultrazvučna operacija katarakte je hirurgija malog reza, što omogućava daleko brži i ugodniji oporavak, nego što je to bio slučaj sa ranijim operativnim metodama.