PanOptixNajnovije dostignuće savremene olftalmohirurgije, od polovine 2016. godine dostupno i na tržištu Srbije, je ugradnja tzv. trifokalnih sočiva. Nova generacija sočiva ima tri fokusa, pa uz dobar vid na daljinu i blizinu (oko 40 cm), omogućavaju pacijentima dobar vid i na srednju udaljenost (od 60 cm), što je naročito važno ljudima koji puno vremena provode za računarom. Raspodela svetlosti je uvek identična za sve tri udaljenosti, nezavisno od uslova osvetljenja i širine zenica, po čemu je ovo sočivo jedinstveno u svetu. Takođe, stopa sekundarnih katarakti je jako niska.

Ugradnja trifokalnih intraokularnih sočiva se vrši na oba oka, sa razmakom od 5-7 dana. Operacija je bezbolna i vrši se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji. Sočivo se implantira u oko kroz minimalan rez od 2,2 mm i obezbeđuje bolji vid u opsegu blizu/srednje, nego što je to do sada bio slučaj sa bilo kojim drugim sočivom. Ova operacija spada u jednodnevnu hirurgiju, što podrazumeva da pacijent nakon operativnog zahvata odlazi kući.

Nakon ugradnje trifokalnih sočiva

Dobri kandidati za trifokalna intraokularna sočiva:

  • osobe sa kataraktom koje vode aktivan život i žele da postanu manje ili potpuno nezavisne od naočara
  • osobe preko 40 godina koje nemaju kataraktu i ne žele da nose naočare ili kontaktna sočiva, a imaju dalekovidost, kratkovidost i minimalan astigmatizam (nepravilno zakrivljenu rožnjaču)
  • osobe koje nemaju pridružene očne bolesti

Ugradnja trifokalnih sočiva

Uz pomoć ovih sočiva pacijenti mogu čitati, voziti, raditi na računaru, gledati TV, gledati na sat ili mobilni telefon, brijati se ili šminkati, baviti se sportom, plivati, roniti i obavljati sve druge svakodnevne aktivnosti, naravno bez ili uz minimalnu upotrebu naočara.