Oporavak posle operacije katarakte

Pitanje koje često postavljaju pacijenti je „Koliko traje oporavak posle operacije katarakte?“. Prema iskustvima operisanih pacijenata, već na prvoj kontroli dan posle operacije katarakte, veliki broj njih izjavio je da su prijatno iznenađeni brzinom oporavka vida. 

Da li je oporavak posle operacije katarakte bolan?

U prvih nekoliko dana posle operacije, većina pacijenata nema nikakve ili minimalne smetnje kao što su blagi osećaj grebanja i peckanja, a ređe crvenilo i suzenje oka. Svi navedeni simptomi su normalni i postepeno nestaju.

operacija katarakte

Šta ne smem da radim posle operacije katarakte?

Oftalmolog će svakom pacijentu nakon operacije naglasiti da u postoperativnom oporavku ne sme dirati oči.

Umivanje treba vršiti pažljivo, bez pritiskanja očiju, uz brisanje blagim tapkanjem. Prilikom pranja kose, potrebno je voditi računa da šampon ne dođe u kontakt sa očima.

Zabranjeno je saginjanje, podizanje teškog tereta i teži fizički poslovi u prve 2-3 nedelje. Isti režim odnosi se i na sportske aktivnosti, kao i plivanje.

U cilju prevencije infekcija, treba izbegavati boravak u prljavim, prašnjavim, klimatizovanim i zadimljenim prostorijama.

Vožnja je dozvoljena 5-7 dana posle operacije, ali umerenim tempom. Duge, naročito noćne, vožnje svakako treba izbegavati prve 2-3 nedelje.

Ženama se skreće pažnja da ne koriste maskaru, ajlajner i senku za oči u prve 2-3 nedelje nakon operacije.

Povratak na posao nakon operacije katarakte

Svim pacijentima koji su u radnom odnosu, oftalmolog će prepisati poštedu od rada u određenom periodu posle operacije katarakte.

Dužina bolovanje zavi najviše od vrste zanimanja i radnog mesta, ali i subjektivnog osećaja pacijenta nakon operacije.

Kontrole posle operacije katarakte

U postoperativnom periodu je veoma važno da pacijent bude disciplinovan i da se pridržava uputstava lekara, koje pacijent dobija usmeno i pismeno.

kontrola posle operacije oka

Potpuna stabilizacija vida traje oko 2-3 nedelje. U ovom periodu obavezno je svakodnevno primenjivati terapiju propisanu od strane oftalmologa i pridržavati se posebnog higijenskog režima, kao i režima svakodnevnih aktivnosti.

Neophodno je redovno ići na kontrole, kako bi se pratilo stanje operisanog oka i adekvatno vodila terapija. Prva kontrola je dan nakon operacije, a sledeća posle 7 dana. Na mesečnoj kontroli se pacijentima kojima su ugrađena monofokakalna intraokularna sočiva prepisuju naočare za rad, a u većini slučajeva ne trebaju naočare za daljinu. Smatra se da je time završen postoperativni oporavak.

Naravno, ne treba zaboraviti redovne godišnje kontrole koje se savetuju operisanim pacijentima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *