Vrste katarakte

Prva asocijacija na pomen katarakte ili sive mrene, jesu pozne godine. Staračka katarakta (zamućenje sočiva uzrokovano procesom starenja oka) jeste najčešći oblik katarakte. Ali katarakta se može javiti i kod mladih ljudi a takođe može biti i urođena (javlja se na samom rođenju ili u toku prvih meseci života).

Operacija katarakte

S druge strane, katarakta se razlikuje u zavisnosti od uzroka nastanka. Pa tako razlikujemo traumatske katarakte (izazvane fizičkim povredama), komplikovane katarakte (nastale nakon drugih težih očnih oboljenja ili drugih oboljenja organizma), jatrogene katarakte (izazvane operacijama drugih delova oka, zračenjem, lekovima) itd.

Kod većine obolelih, katarakta je progresivna i napreduje u fazama – od početne do prezrele katarakte tj. do faze privremenog slepila. Međutim kod manjeg broja pacijenata, katarakta je stacionirana tj. ne napreduje. Ovo je u većini slučajeva kod urođenih katarakti, iako se može javiti i kod traumatskih katarakti. 

Operacija katarakte

Jedini način za izlečenje katarakte jeste operacija. Što se operaciji pristupi u ranijoj fazi, sam operativni tok će biti komforniji, brži i ugodniji za pacijenta, ishod operacije predvidljiviji sa znatno manjim procentom operativnih i postoperativnih komplikacija a postoperativni oporavak lakši.

 

One thought on “Vrste katarakte

  1. Zdenko Reply

    Dobar dan,

    Nisam uspeo da na vašem sajtu pronađem informacije o poremećaju u osećaju za boju nakon operacije katarakte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *