OTKRIVAMO: Zašto nastaje katarakta?

Neizbežno će svako od nas imati senilnu kataraktu – zamućenje prirodnog sočiva u oku koje nastaje kao posledica starenja oka. Ono što je individualno jeste kada će se katarakta pojaviti i kojom brzinom će napredovati i „krasti“ naš vid. Da bismo Vam ovo približili, možemo to uporediti sa sedom kosom – neizbežno će svima kosa posedeti, samo je pitanje kada će se pojaviti prve sede vlasi.

katarakta

 

Prema istraživanjima, katarakata se najčešće razvija nakon 55. godine života. Iako je uzrok nastanka katarakte još uvek nepoznat, smatra se da određeni faktori i životne navike mogu ubrzati pojavu katarakte.

Genetika: Ukoliko je kod Vaših roditelja, bake, deke katarakta nastala u ranijem periodu života, i Vi možete imati genetsku predipoziciju za njen raniji nastanak.

UV zračenje: Izlaganje očiju ultraljubičastom zračenju može uzrokovati oštećenja oka, i samim tim uzrokovati nastanak nekih očnih oboljenja, kao što je i katarakta. 

Zašto nastaje katarakta?Gojaznost: Smatra se da je prekomerna težina vezana za razvoj rane katarakte, jer često je gojaznost udružena sa dijabetesom, što može dovesti do pojave katarakte.

Lekovi: Dugotrajno korišćenje određenih lekova (kortikosteroidi, statini i terapija sa hormonima) može doprineti razvoju katarkte.

Prethodne povrede oka: Rizik od nastanka katarakte je veći kod osoba koje su imale određene povrede oka ili prethodne operacije na oku.

Pušenje i alkohol: Ove loše navike utiču na razvoj katarakte. Istraživanjem švedskih lekara sa Univerzitetske klinike Orebro, dokazano je da 15 cigareta dnevno povećava rizik od nastanka katarakte za čak 42%.

 

ŠTA AKO IMAM KATARAKTU?

Zahvaljujući rapidnom tehnološkom napretku, danas su operacije katarakte brže, efikasnije i konformnije nego ikada, pa ukoliko Vam je dijagnostikovana katarakta, nema potrebe za strahom.

Zašto nastaje katarakta?

Za samo nekoliko minuta, bez injekcija i šavova, bezbolno u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, u rukama iskusnog hirurga, katarakta može trajno nestati.

Više detalja o operaciji katarakte možete pročitati klikom na: http://perfectvision.rs/katarakta-siva-mrena/.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *