Konačno dokazano: Operacija katarakte može produžiti život!

Ono što je svima poznato, jeste da operacija katarakte omogućava bolji kvalitet života. Naučnici su otišli korak dalje i ustanovili da pravovremena operacija katarakte može čak i produžiti naš život!

Dvadesetogodišnja studija, sprovedena među 74.044 žena sa kataraktom, starijih od 65 godina, dokazala je da postoji čak 60% manji rizik od smrtnosti kod 41.735 žena koje su izvršile operaciju katarakte.

Operacija katarakte može produžiti život!

Rezultati istraživanja objavljeni su na sajtu Međunarodnog oftalmološkog časopisa „JAMA Ophthalmology“ u oktobru 2017. godine, od strane dr Anne L. Coleman i njenih kolega na Institutu Stein Eye Medicinskog fakulteta David Geffen na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu.

U rezultatima istraživanja navodi se da su žene kojima je izvršena operacija katarakte, iako su kao grupa imale veći broj srčanih udara, hroničnih bolesti pluća i dijagnostikovanih glaukoma, ipak živele duže od grupe žena kojima nije izvršena operacija, a koje su bile boljeg opšteg zdravstvenog stanja.

I ranijih godina su rađena slična istraživanja koja su pokazala manji rizik smrtnosti kod muškaraca i žena posle operacije katarakte. Ova nova studija, ne samo da je potvrdila ranije utvrđeno, već je dokazala da operacija i produžava život. Naime, kod operisanih osoba, smanjen je rizik smrti usled kardiovaskularnih, plućnih, neuroloških i zaraznih bolesti, kao i raka i nesreća.

Operacija katarakte može produžiti život!

U objašnjavanju ovog rezultata, dr. Coleman je istakla da ljudi koji imaju bolji vid, postaju aktivniji, češće su u pokretu i vežbaju, što se odražava na bolje zdravstveno stanje. Banalan je primer da operisane osobe mogu bolje videti lekove i pilule, te je verovatnije će ih popiti i da će uzeti odgovarajuće lekove. Operacija takođe poboljšava vizuelni kontrast, što smanjuje rizik od slučajnih smrtnih slučajeva od padova ili saobraćajnih nesreća tokom vožnje.

Izvor: https://www.nytimes.com/2017/12/04/well/live/cataract-surgery-may-prolong-your-life.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *