Da li mogu operisati kataraktu, ako imam glaukom?

Katarakta i glaukom predstavljaju vodeće uzročnike slepila u svetu. Ova ozbiljna oboljenja se najčešće javljaju kod starije populacije. Neretko, mogu postojati istovremeno, u različitim fazama razvoja – zrela katarakta može biti povezana sa glaukomom u početnoj fazi, ali i izražena glaukomska oštećenja mogu biti pogoršana početnim stepenom razvoja katarakte.

Lečenje katarakte i glaukoma

Jedini način izlečenja katarakte je operacija, koji ima predvidljiv ishod tj. neminovno dovodi do poboljšanja vidne oštrine.

S druge strane, lečenje glaukoma se sprovodi u fazama: prvi korak je tretman kapima, pa ako to ne dovede do zadovoljavajućeg sniženja očnog pritiska (postizanja tzv. ciljanog očnog pritiska), primenjuje se neki od laserskih tretmana, dok je hirurški zahvat krajnja opcija. Operacijom nije moguće ukloniti nastala oštećenja niti povratiti izgubljeni vid, ali se smanjuje očni pritisak čime se poboljšava progonza i doprinosi dužem očuvanju vidne oštrine.
Katarakta i glaukom

Da li mogu operisati kataraktu, ako imam glaukom?

Odgovor je: DA.

Šta više, operacijom katarakte moguće je smanjiti povišen očni pritisak i time redukovati broj lekova koje osoba sa glaukomom uzima u sklopu propisane terapije.

Nakon operacije, veoma je važno redovno kontrolisati očni pritisak, budući da je moguće da posle operacije pritisak bude povišen. Pacijenti moraju pažljivo pratiti uputstva hirurga u vezi propisane terapije, higijenskog režima i redovnog dolaska na kontrolne preglede. Često su potrebne i dodatne kontrole radi pažljivog praćenja očnog pritiska i prilagođavanja terapije.

Katarakta i glaukom

Kombinovana operacija katarakte i glaukoma – DA ili NE?

Savremena oftalmološka hirurgija sve više stavlja akcenat na kombinovanu operaciju kojom se u jednom aktu vrši i operacija katarakte i operacija glaukoma.

Indikacije za izvođenje istovremene operacije uglavnom zavise od stepena zamućenja sočiva i stepena neregulisanosti očnog pritiska terapijom kapima.

Neki stručnjaci smatraju da kombinovana operacija omogućava bolju kontrolu očnog pritiska i dovodi do smanjenja potrebe za postoperativnom primenom glaukomnih lekova (u odnosu na slučajeve kada se radi samo operacija katarakte). U jednom aktu se praktično vrše dve operacije, što svakako štedi vreme i novac pacijentu, smanjuje strah i nelagodu i svakako predstavlja praktičnije i komfornije rešenje.

Ali ne treba zanemariti činjenicu da je kombinovana operacija udružena i sa mogućim većim brojem operativnih i postoperativnih komplikacija u odnosu na zasebnu operaciju katarakte.

kombinovana operacija katarakte i glaukoma

Kada je kombinovana operacija opravdana?

Za izvođenje ovakve operacije, neophodno je vrsno znanje i iskustvo hirurga. Najpre treba pravilno proceniti da li su potrebne obe operacije, koja od njih ima prioritet i da li je kombinovana operacija dobar izbor za pacijenta.

Ako je hitnije operisati kataraktu i pacijent je samo na jednom leku kojim je očni pritisak uspešno stavljen pod kontrolu, tada se operacija glaukoma najčešće ni ne vrši, jer se u nekim slučajevima, operacijom katarakte postiže smanjenje očnog pritiska. Ali ako pacijent ima glaukom u uznapredovaloj fazi a potrebna mu je i operacija katarakte, tada kombinovana operacija može biti najbolji izbor.

2 thoughts on “Da li mogu operisati kataraktu, ako imam glaukom?

 1. Slavica Reply

  Postovani,
  interesuje me cena operacije katarakte i da li to ide preko osiguranja?
  Hvala
  Slavica

  • Operacija katarakte Post authorReply

   Poštovana Slavice,

   Cena operacije zavisi od vrste intraokularnog sočiva koje se tokom operacije ugradi u oko. Ovde možete pročitati koje sve vrste intraokularnih sočiva postoje, kao i kakav vid obezbeđuju nakon operacije: http://katarakta.rs/katarakta-siva-mrena/intraokularna-sociva/. Odluku o vrsti intraokularnog sočiva donosi pacijent, naravno u skladu sa preporukom hirurga.

   Očni centar „Perfect Vision“ iz Subotice je jedna od retkih klinika u regionu u kojoj se ugradjuju sve vrste intraokularnih sočiva, renomiranih svetskih proizvođača. Cene se kreću od 85.000 dinara po oku, za standardna sočiva, do 136.000 dinara po oku za premium sočiva. Više informacija možete dobiti na njihovom sajtu http://perfectvision.rs/naslovna/ ili pozivom na brojeve 024/55-75-75 i 060/55-75-754.

   Za sve dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

   Srdačan pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *