Kviz: Koliko znate o katarakti?

Najčešći oblik katarakte ili sive mrene je tzv. senilna katarakta, koja nastaje uglavnom nakon 55. godine života. Karakteriše je zamućenje i povećana tvrdoća sočiva, što dovodi do umanjenja vida.

Iako je veoma često oboljenje, katarakta i dalje predstavlja veliku nepoznanicu, pa pacijenti zbog nedovoljne informisanosti neretko odlaze kod lekara tek u fazi uznapredovale katarakte, kada je operacija rizičnija, a oporavak dugotrajniji.

U nastavku Vam predstavljamo najvažnije informacije o katarakti, obuhvaćene kratkim kviz pitanjima. Odvojite par minuta i testirajte Vaše znanje.

 1. Moguće je da osoba ima kataraktu, a da to ne primeti.

Ovo je istina! 

Katarakta se razvija postepeno. U početnoj fazi, pacijenti najčešće ne primete značajnije pogoršanje vida ili pak slabije umanjenje vida pravdaju potrebom za jačom dioptrijom. 

 1. Kako katarakta izgledaSimptomi koji ukazuju na postojanje katarakte su:
  1. zamućen vid
  2. duple i maglovite slike
  3. loš noćni vid, naročito pri noćnoj vožnji
  4. osetljivost na svetlo
  5. beličasta i siva zenica
  6. sve navedeno

Tačan odgovor: f)

Katarakta najčešće napreduje polako, mada se ređe može razviti veoma brzo. Osobe prvo primećuju zamućenje vida, nejasne i mutne slike, dok se nakon toga postepeno javljaju i drugi navedeni simptomi.

 1. Razvoj katarakte je moguće sprečiti.

Ovo je zabluda!

Katarakta nastaje kao prirodan proces starenja organizma i na njenu pojavu nije moguće uticati. Vremenom, sočivo u oku postaje zamućeno, što izaziva smanjenje vidne oštrine. 

 1. Kako se katarakta može izlečiti?
  1. Lekovima
  2. Specijalnom ishranom i vitaminima
  3. Naočarima sa jačom dioptrijom
  4. Operacijom

Tačan odgovor: d)

Jedini način izlečenja katarakte je operacija sa ugradnjom intraokularnog sočiva, koje ostaje trajno u oku preuzimajući funkciju prirodnog sočiva.

 1. Ne treba čekati poslednji stadijum bolesti, da bi se izvršila operacija.

Ovo je istina!

Operaciju treba izvršiti onda kada katarakta počne da otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Što se operacija izvrši u ranijoj fazi bolesti, sam zahvat je lakši i bezbedniji, oporavak brži i komforniji, a rezultati operacije pouzdaniji.

Operacija katarakte

 1. Operacija je bolna, dugo traje i na oko se postavljaju šavovi.

Ovo je zabluda!

Operacija traje svega 5-10 minuta a zahvaljujući anesteziji koja se daje u obliku kapi, potpuno je bezbolna. Najsavremenija metoda je ultrazvučna operacija katarakte, koja se vrši na minimalni rez, te se ne stavljaju konci i rana brzo zarasta.

 1. Nakon operacije katarakte, obavezna je hospitalizacija.
  1. Obavezno je ležanje u bolnici mesec dana
  2. Pacijent leži u bolnici nekoliko dana
  3. Odmah nakon operacije pacijent ide kući

Tačan odgovor: c)

Posle operacije, pacijent prima potrebne medikamente, dobija uputstva u vezi korišćenja terapije i propisanog higijenskog režima i uz obaveznu pratnju odlazi kući. Sutradan dolazi na obaveznu kontrolu.

 1. Oporavak posle operacije traje mesecima.

Oporavak posle operacije katarakteOvo je zabluda!

Kod većine pacijenata se postiže značajno poboljšanje vida već nakon dan-dva. Povratak svakodnevnim obavezama je moguć nakon 5-7 dana, dok se teže fizičke i sportske aktivnosti ne savetuju u prve 3 do 4 nedelje.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *