Mislite da vaša voljena osoba ima kataraktu? Evo šta treba da uradite…

Vaša voljena osoba ima 60 godina. Do nedavno je uživala u ručnom radu, ali već duže vreme govori da joj je to postalo teško. Voli da vozi, ali ste primetili da joj je sve teže da čita saobraćajne znake. Kada gleda televizor, sve više se približava ekranu. Iz dana u dan postaje sve nesigurnija, jer joj i obavljanje svakodnevnih poslova polako postaje teško.

Moguće je da je i ona jedna od mnogobrojnih osoba u ovoj životnoj dobi koja ima kataraktu ili sivu mrenu. U pitanju je zamućenje očnog sočiva koje dovodi do slabljenja vida.

Pregled oka

Logičan korak je zakazivanje oftalmološkog pregleda na kom će lekar proveriti vid. Ali često starije osobe negiraju oboljenja koja prate njihovu životnu dob, traže izgovore („Nije to ništa, dobro mi je.“) ili alternativna rešenja („Samo mi trebaju jače naočare“).

Evo nekoliko saveta kako diskretno pomoći osobi da prepozna da možda ima katarkatu i da je potrebno posetiti oftalmologa:

Postavite nekoliko jednostavnih pitanja

  • Da li vam je mutno ili maglovito dok čitate?
  • Da li često kupujete nove naočare, sa jačom dioptrijom?
  • Da li se pojavljuju duple slike?
  • Da li su boje izbledele?
  • Da li često vidite plavičastu boju?
  • Da li je zenica postala beličasta i siva?

Ovo su neki od simptoma koji mogu nedvosmisleno ukazivati na kataraktu. Čak ako postoji samo jedan ili dva od ponuđenih simptoma, neophodno je obaviti oftalmološki pregled.

Edukujte i informišite

U današnje vreme, na internetu su dostupne sve najosnovnije informacije o tome šta je katarakta, koji su simptomi, kako se leči, koje su posledice neadekvatnog ili kasnog lečenja. Pomozite vašoj dragoj osobi da shvati ozbiljnost ovog oboljenja i važnost pravovremenog odlaska na oftalmološki pregled.

Pomozite vašoj dragoj osobi da shvati ozbiljnost sive mrene i važnost pravovremenog odlaska na oftalmološki pregled.

Objasnite na primeru

Ukoliko postoji strah od odlaska kod lekara ili od mogućeg operativnog zahvata, Iskustva drugih pacijenata, mogu biti od velike pomoći. Na sajtovima klinika koje pružaju ovu uslugu postoje rubrike sa iskustvima operisanih pacijenata. Još bolja opcija su poznate osobe iz okruženja koje će iz prve ruke moći da prenesu sve kroz šta su prošli i na taj način uliti poverenje i odganati strah.

Budite na raspolaganju

Vašoj dragoj osobi će biti potrebna podrška. Ukoliko ste u mogućnosti, budite sa njom na pregledu i eventualnoj operaciji. Budite brižni, puni razumevanja i dajte do znanja da ste tu za nju.

podrska pre operacje katarakte

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *