Operaciju katarakte ne treba odlagati

Katarakta (siva mrena) predstavlja zamućenje prirodnog sočiva u oku, što za posledicu ima slabljenje vida. Nakon početnog zamućenja, u najkasnijoj fazi bolesti dolazi do „privremenog slepila“ usled potpunog zamućenja sočiva, što nikako ne bi trebali dozvoliti da se desi.

Operaciju katarakte ne treba odlagati

Uprkos velikim zabludama, kataraktu nije moguće izlečiti kapima, naočarima sa jačom dioptrijom niti posebnom ishranom. Katarakta se može ukloniti isključivo operacijom.

Operaciju katarakte ne treba odlagatiNajsavremenija metoda operacije katarakte je primena ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva i ugradnja specijalno dizajniranog veštačkog sočiva koje ostaje trajno u oku i omogućava dobar vid kakav su pacijenti imali pre nastanka katarakte. Operacija se vrši u kapljičnoj anesteziji, bezbolna je i traje svega 15-ak minuta. Obzirom da se pravi jako mali rez, ne stavljaju se konci i rana brzo zarasta, smanjen je rizik pojave postoperativnih infekcija a oporavak pacijenta brz i komforan.

Kada je pravo vreme za operaciju?

Katarakta napreduje individualno, od nekoliko meseci do nekoliko godina. Ranije je postojao stav da sa operacijom treba čekati sve dok katarakta ne dođe u krajnju fazu u kojoj pacijent više nije sposoban da samostalno funkcioniše. Od kako se koristi ultrazvuk u operaciji katarakte, pacijentima se savetuje upravo obratno. Naime, kako bolest napreduje, sočivo u oku postaje sve tvrđe, a samim tim se i teže uklanja. Tada je neophodno koristiti veću snagu ultrazvuka, što može štetiti okolnim tkivima, naročito rožnjači. Ovakva operacija duže traje, rizičnija je, a samim tim je i oporavak znatno duži.

Nakon operacije kataraktePreporuka je da se operacija izvrši onda kada tegobe koje katarakta izaziva počnu da otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti: slabiji vid koji onemogućava čitanje i otežava gledanje televizora, pojava zablještenja kada je sunčano vreme, odnosno od farova pri noćnoj vožnji itd.

Veoma je važno naglasiti da što se katarakta operiše u ranijoj fazi, operacija je znatno bezbednija, oporavak je brži i lakši, a postoperativni rezultati pouzdaniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *