Urođena katarakta

Urođena ili kongenitalna katarakta se javlja kod dece, odmah po rođenju ili u prvim mesecima njihovog života. U pitanju je poremećaj u razvoju sočiva što dovodi do njegovog potpunog ili zamućenja jednog od njegovih slojeva. Od ključnog značaja za razvoj vida deteta i prevenciju slabovidosti je što ranija dijagnoza i lečenje urođene katarakte.

 Urođena katarakta

Uzroci nastanka

Smatra se da kongenitalna katarakta nije genetsko oboljenje. Najčešći uzrok nastanka je virusna infekcija koja se razvija u utrobi majke tokom prvih meseci trudnoće. Međutim, statistike pokazuju da se kod čak trećine registrovanih slučajeva, ne zna tačan uzrok razvoja kongenitalne katarakte.

Ovo oboljenje se može razviti na jednom ili oba oka. U prvom slučaju, uzročnik nastanka je najčešće trauma ili infekcija (uglavnom rubeola) koju je majka imala tokom trudnoće. Ukoliko je kongenitalna katarakta razvijena na oba oka, najčešće je udružena sa drugim oboljenjima kao što su Daunov sindrom, miotonične distrofije, metaboličke bolesti (hipoglikemije) itd. ali se može javiti i kao posledica raznih infekcija u trudnoći (toksoplazmoza, herpes simpleks, herpes zoster, varičela zoster, citomegalovirus, rubeola, polimijelitis, Epšten Barov virus).

Simptomi

Urođena kataraktaUrođena katarakta se u većini slučajeva može uočiti već na samom rođenju ili tokom prvog mesečnog pregleda kod pedijatra, usled nedostatka crvenog refleksa u jednom ili u oba oka i nekontrolisanim pokretima očiju. Kod totalne katarakte, bebina zenica je bele boje i ona ne može da prati pogledom predmete, pokrete ili majčin lik. Kod delimične katarakte, bebino oko „skreće“ ka unutra. Važno je naglasiti da se urođena katarakta vrlo često javlja uz dalekovidost, astigmatizam ili druge anomalije što takođe doprinosi lošem vidu.

Svaki od navedenih simptoma je obavezan razlog da roditelji odvedu novorođenče kod oftalmologa, kako bi se detaljnim pregledom utvrdio stadijum katarakte i mogućnosti daljeg lečenja.

Lečenje

U današnje vreme, zahvaljujući rapidnom razvoju tehnologije i medicine, urođenu kataraktu je moguće uspešno lečiti, što omogućava normalan razvoj i život dece. Metod lečenja u velikoj meri zavisi od stepena oštećenja vida izazvanog kataraktom kao i toga da li je u pitanju totalna ili delimična katarakta.

Urođena kataraktaOperacija kongenitalne katarakte podrazumeva ugrađivanje intraokularnog sočiva koje u oku deteta ostaje do kraja života, čime se omogućava da oko prima svetlosne signale i tako, vremenom, razvija vid. Totalnu kataraktu je potrebno operisati odmah po dijagnostikovanju, jer se u slučaju odlaganja intervencije gubi mogućnost razvoja vida, dok je kod delimičnih katarakti preporučljivo da se zahvat izvede nakon napunjene prve godine, najkasnije u drugoj godini života.

U slučaju delimične katarakte, povoljnija situacija je kada se ona nalazi na oba oka, jer tada nijedno oko nema „prednost“ u razvijanju vida. S druge strane, kada je katarakta razvijena samo na jednom oku, operacija predstavlja tek deo rešenja. Nakon intervencije sledi dugotrajno i mukotrpno lečenje u cilju sprečavanja slabovidosti (nedovoljno razvijenog vida) na operisanom oku, budući da svaki zastoj u terapiji može unazaditi proces lečenja i poništiti do tada postignute rezultate, što je kasnije nemoguće popraviti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *